marți, 23 iunie 2009

Apuseni 2009. Gata de întoarcere

Nu știu cât din farmecul surprizei dispare atunci când încerci să prevezi (la propriu) traseul, cu Google Earth. Cert este că am reușit să rezolv câteva necunoscute care mă feresc de coșmarul pedalării pe șoselele asfaltate ale patriei. Dilema principală a fost cum aș putea găsi anul acesta un traseu care să mă ducă în "inima" Munților Trascău Prima tentativă imaginară a fost aceea de a ajunge la Cheia. Cheia nici nu poate fi numită localitate. Sunt câteva case, un călugăr rătăcit, și se află la intrarea în Cheile Râmețului în amonte. Sigur, poziția este excelentă, de acolo m-aș putea "învârti" prin zonă după pofta inimii. Fără Mery de data asta care va rămâne la cort, pentru că mi-am propus să "sparg" niște chei, am constatat că, majoritatea dintre ele sunt greu de parcurs chiar și cu piciorul. În schimb, cheile propuse, o mare parte, sunt aproape necunoscute, oricum, rar călcate de turiști. Și, mai ales, inaccesibile amatorilor pe patru roți. Astfel că, voi fi scutit de motomanele...

Cum spuneam, aparent, prima variantă era să refac în parte traseul făcut în 2007, de la Aiud la Roșia, prin Mogoș. Constat însă că, de la Cheia nu pot ieși către Teiuș decât cu un ocol destul de mare. Să urc la Brădești este greu, o bună parte din drum nu este decât o potecă prin pădure, foarte asemănătoare cu aceea din Bucium la popasul Fefeleaga. Dacă plouă, rămân practic blocat, singura cale fiind revenirea către Cojocani, să urc la Ponor și apoi la Brădești. Nțț... Dar dacă?!!!

Și am pus mâna pe eTrex. Hărțile de la www.openmaps.eu sunt excelente am făcut update-ul și observ că toate gpx-urile trimise de mine au fost incluse (traseul pe Someșul Rece, drumul nou la Mogoș, ieșirea de la Mogoș spre Galde). Dar ce vreau eu amu, nu egzistă. Iau hărțile la purecat. Harta militară oferă ceva, numai că e cam veche. Dar, până la urmă e cea mai de încredere. Cea generală a Apusenilor este ok dar fără prea multe detalii. Norocul îmi surâde la Scopus, magazinul de articole outdoor din Mureș. Găsesc acolo hărțile cu Munții Gilăului, Trascăul de mijloc, Vlădeasa, Trascăul de sus! Mai vechiuțe, folosite (!!!) dar absolut ok, nu mai găsești hărți nici pe net. Le scanez, ce-i sigur îi sigur, deja sunt destul de uzate, și le iau cu mine în TyTN. Simplu!

Și așa aflu că, decât să cobor (e drept, o coborâre fulminantă) de la Roșia la Gura Roșiei și după aceea ocol pe asfalt și dă-i și pedalează pe Valea Arieșului acompaniat de tot felul de tâmpiți pe tiruri, atomobile, sau alte motoare, o pot tăia pe scurtătură. Scurtătura trece pe "La Mătușa" (asta înseamnă scăldat în Tăul Mare ;)) pe la cariera de la Roșia Poieni, la Lupșa. Sigur, tot pe Valea Arieșului, da scurtez vreo 40 km de asfalt. Pentru orice siguranță îl sun și pe Adrei Gruber. Da. Așteaptă să ajung la ei, uite și niște oameni care se bucură de prezența mea. Și, de amorul artei, dau o tură și cu gugălertu, se vede tăăăt traseu ca din avion. Uauu, mă mănâncă deja pedalele....

De data asta Mery este dotată cu frâne Avid Juicy 5 care, ăhăăă, sunt un pas mare pentru un biker de cross-country. N-o să se mai blocheze frâna din față atunci când o fojez pe pante de 11%, și nu mai omor nici încheieturile. Ăăă, da, mai e de amintit și PowerMonkey (https://powertraveller.com/iwantsome/primatepower/powermonkey-explorer) o bijuterie incredibil de utilă mai ales că o să cam "cortorăresc" tura asta. Și dacă vreau musai să ascult muzici (telefon, cât mai puțin posibil ;)) trebuie și energie. De data asta de la soare.

3 comentarii:

Horea spunea...

Inca nu am taria sa ma incumet la un asa drum .Si totusi ce harti rutabile folositi ?
Eu am r.o.a.d 2008 ,e posibil sa mai fie ceva de uploadat pentru offroad ?
Scula mea e un allroad Garmin nuvi 500.

Cu respect , dr .Petrila Dan

corvus coraX spunea...

Buna dl. Doctor

hartile rutabile nu prea sunt de folos in aceasta zona. Pentru ca, pur si simplu nu cuprind decat rutele principale. In general urmez drumuri forestiere, uneori chiar numai de carute sau poteci. Astfel ca, pregatirea unui traseu necesita harti topo. destul de greu de gasit la noi inca.

Eu folosesc un Garmin eTrex Vista HcX, pentru care am gasit harti open-source 3D(la care contribui si eu cu date de pe traseu in format gpx). Nici aici nu sunt de gasit drumeagurile, dar coroborez datele din programul topo ExpertGPS unde mi-am introdus hartile topo, cu vizualizare in Google Earth...

Desigur, iau si hartile tiparite cu mine..

Sincer, nu am avut nicio surpiza neplacuta, este foarte greu sa te ratacesti

tibor hartel spunea...

salut Alex, sunt foarte faine descrierile. Le citesc din...Amsterdam!

Am stat aproape o luna in Finlanda, vizitand diferite centre de cercetare acum voi petrece luna asta in Olanda tot asa + si in casele unor cercetatori cre m-au invitat. Scopul este de a vana acele stari ca sa pot scrie aricole stiintzifice. Acum sunt la Pim Arntzen, intr-o casa imensa in Amsterdam, dar foarte simpla si primitoare (sa nu zic primitiva:)).

Am recitit cartea unui scriitor maghiar...Kazohinia, tot asta am in cap:) A comparat doua tipuri de societatzi: una condusa de sentimente, unde este maxima dezordinea, si cealalta condusa de pura ratziune, cu o entropie foarte mica.

Finlanda este in categoria a 2 a, Romania este in categoria 1, si, asa dupa 2 zile, Olandezii sunt undeva intre:)

Cand te intorci?

Eu apar in zona saxona in Septembrie.

Poate o sa bem o bere la tine la cabana sa ne povestim.

Intre timp urmaresc blogul tau, descrierile sunt foarte frumoase!

Ai ghija de tine si de marry:))
Tibi